Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Αυτή η φωτογραφία μας κόστισε 2,4 δισ. δολάρια



Αυτή που βλέπετε είναι η ακριβότερη φωτογραφία στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Για τη... λήψη της, η Ελλάδα θα δώσει 2,4 δις - που αφορούν στην αναβάθμιση του στόλου των F-16 - και αρκετές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και δεν θα...
πάρει απολύτως τίποτα. Κανένα επωφελές αποτέλεσμα για κάποιο ζήτημα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Όποιος παρακολούθησε την κοινή συνέντευξη τύπου του Donald Trump με τον Αλέξη Τσίπρα θα κατάλαβε ότι σε κάθε ευκαιρία - και με όλους τους πιθανούς τρόπους - ο Trump αναφερόταν στην προσήλωση της Ελλάδας στις αμυντικές δαπάνες και στην αναβάθμιση του στόλου των F-16. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες.
Μέχρι και το «κοστολόγιο» έβγαλε για τη συμφωνία αναβάθμισης του ελληνικού στόλου, λέγοντας ότι θα φτάσει τα 2,4 δισ. δολάρια, ενώ σε άλλη ευκαιρία τόνισε ότι
η ίδια συμφωνία θα δώσει νέες θέσεις εργασίας σε Αμερικανούς. Αυτό ήταν το μεγάλο deal της συνάντησης. Την ώρα που η ανεργία στην Ελλάδα πέφτει με ρυθμούς χελώνας, μισθούς πείνας και θέσεις μερικής απασχόλησης, εμείς δίνουμε 2,4 δις και φροντίζουμε για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Δεν είναι επίσης, τυχαίο, ότι αμέσως μετά την αναφορά στο deal για τα αεροσκάφη ο Trump «επιβεβαίωσε» την υποστήριξη στο θέμα του χρέους. Σαν να λέει, «μου δίνετε 2,4 δις και σας δίνω κάτι που έτσι και αλλιώς θα σας έδινα».
Γι' αυτό και ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ευγνώμων (;) με αποτέλεσμα να δίνει με τη σειρά του τις, προβλεπόμενες σε τέτοιες περιπτώσεις, «υποσχέσεις» για στήριξη στα θέματα που μας απασχολούν, όπως είναι η ελάφρυνση του χρέους και οι επενδύσεις. Οι υποσχέσεις είναι το μοναδικό που πήραμε.
Προσοχή, όμως. Ο Donald Trump δήλωσε ότι θα υποστηρίξει «μία υπεύθυνη ελάφρυνση» του χρέους και όχι μία οποιαδήποτε ελάφρυνση. Εξέφρασε, στην ουσία, την πάγια θέση – και τίποτα παραπάνω - των ΗΠΑ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, την οποία βέβαια προωθεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος μας έκλεισε το μάτι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες, επί της ουσίας όμως επιχειρηματικές συμφωνίες, που να μπορούν τουλάχιστον να ειπωθούν, δεν υπάρχουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο D. Trump ρώτησε τον Αλ. Τσίπρα συγκεκριμένα για το αν προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό. Και βέβαια, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήρε τη τεράστια σημασία της επένδυσης και διαβεβαίωσε για την υλοποίηση του έργου.
Μας χτύπησε και φιλικά στην πλάτη, λέγοντας ότι όταν ξεπεράσουμε τα οικονομικά προβλήματα θα μεγαλουργήσουμε. Όπως θα έκανε, δηλαδή, κάθε ισχυρός οικοδεσπότης που θα ήθελε να προσφέρει κάτι στον αδύναμο επισκέπτη του, χωρίς στην πραγματικότητα να δώσει ή να δεσμευθεί για τίποτα.
Έγινε, επίσης, πολύς λόγος και για τις ενεργειακές επενδύσεις, όλες όμως έχουν δρομολογηθεί από τη προηγούμενη κυβέρνηση (πλωτός σταθμός Αλεξανδρούπολης, αγωγοί TAP, και IGB). Έγιναν επαφές, ασφαλώς αυτό είναι σημαντικό, αλλά από τις δηλώσεις που ακολούθησαν δεν φαίνεται να υπήρξαν συγκεκριμένα, απτά και κυρίως επωφελή για την Ελλάδα αποτελέσματα σε ένα σύνολο ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.
Ευελπιστούμε να γίνουμε ενεργειακός κόμβος είπε ο κ. Τσίπρας, προσφέροντας άλλη μία αφορμή στον κ. Trump να... νιώσει ευγνωμοσύνη, αφού οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως πύλη για να πουλήσουν το σχιστολιθικό αέριο στην Ευρώπη.
Όλα καλά λοιπόν για τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες στον «Κήπο των Ρόδων» του Λευκού Οίκου, όλα καλά και για τον κ. Τσίπρα, αφού διαπίστωσε τελικά ότι «η προσέγγιση του κ. Trump μπορεί να μοιάζει μερικές φορές διαβολική αλλά γίνεται για καλό».
K. Μαριόλη-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου