Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Τα 8 ψέματα του Π. Καμμένου...


...για τα CDS...
 πρωην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, με κείμενο του στο προσωπικό του blog, που έχει τίτλο "ΤΑ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ 8 ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ κ.ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ CDS", αναφέρεται στα ψέματα του προεδρου των "Ανεξάρτητων" και τις αλήθειες, για... 
το θέμα των CDS.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:

ΨΕΜΜΑ 1: Ο κ. Καμμένος υποστηρίζει ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αγόρασε και στη συνέχεια πώλησε ένα CDS έναντι 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπήρχε ποτέ ένα cds αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντιθέτως υπήρχαν πολλά διαφορετικά CDS, ονομαστικής αξίας το καθένα από 25 εκ. ως και 100 εκ. ευρώ ή δολάρια, τα οποία το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε αγοράσει από διάφορες μεγάλες τράπεζες. Το Τ.Τ. ουδέποτε διέθεσε 1,3 δις δολάρια για να αγοράσει ένα ή περισσότερα CDS. To Τ.Τ. απέκτησε πολλά CDS συνολικής ονομαστικής αξίας 917 εκ. ευρώ περίπου, με διαδοχικές πράξεις. Για να αποκτήσει αυτά τα CDS το ΤΤ κατέβαλε μόνο ένα ασφάλιστρο. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν δημόσια από το ΤΤ. Ο κ. Καμμένος δεν τα αντέκρουσε και κάνει πως δεν τα διάβασε.

ΨΕΜΜΑ 2: Ο κ.Καμμένος υποστηρίζει ότι το CDS του 1,3 εκ. δολαρίων πουλήθηκε μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης το 2009 όταν (κατά τις δηλώσεις του) ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνομιλούσε ήδη με το ΔΝΤ, για να βάλει την Ελλάδα σε μηχανισμό στήριξης και άρα ήξερε ότι υπήρχε κίνδυνος να μην πληρωθούν τα ομόλογα και να ενεργοποιηθούν τα CDS.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα CDS του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αποκτήθηκαν με 24 διαδοχικές πράξεις στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2009 και οι περισσότερες πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2009 προτού να αλλάξει η Διοίκηση του Τ.Τ., λόγω της αλλαγής της Κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009. Κατά συνέπεια στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν ήδη πουληθεί από τη διοίκηση Φιλιππίδη που είχε ορίσει στο Τ.Τ. η απερχόμενη τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το παραδέχεται και ο ίδιος ο κ. Φιλιππίδης στη συνέντευξη τύπου που είχε δώσει στις 10.12.2009. Ο κ. Καμμένος δεν την διάβασε;

ΨΕΜΜΑ 3:Υπονοεί ο κ. Καμένος ότι με την αλλαγή της Κυβέρνησης άλλαξε και η διοίκηση του ΤΤ και η νέα διοίκηση του ΤΤ που ελέγχονταν από τη νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πούλησε όλα τα CDS σε εκτέλεση του σχεδίου.

ΑΛΗΘΕΙΑ:Ακόμη και επί νέας διοίκησης οι πωλήσεις των CDS που είχαν απομείνει έγιναν μόλις τις 4 πρώτες ημέρες από τον διορισμό της νέας αυτής διοίκησης πολύ απλά διότι το Dealing room του ΤΤ συνέχιζε να αγοράζει και να πουλά CDS όπως και άλλα παράγωγα προϊόντα, στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής που είχε χαράξει η διοίκηση Φιλιππίδη. Σκοπός τουΤΤ ήταν να αγοράζει και να πωλεί CDS με σκοπό το κέρδος και όχι να τα διακρατά. Αυτό προκύπτει από την ίδια την συνέντευξη τύπου του κ. Φιλιππίδη, ο οποίος παραδέχεται ότι πριν από την αλλαγή διοίκησης στο Τ.Τ. αυτός είχε αποφασίσει την πώληση των CDS στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου του Τ.Τ..Ο κ. Καμμένος δεν την διάβασε;

ΨΕΜΜΑ 4: Ο κ. Καμμένος υπονοεί ότι μετά από συνεννόηση του τότε Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τη Διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ένα CDS αξίας 1,3 δις δολαρίων πουλήθηκε στην εταιρία IJ PARTNERS που είναι FUND.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ουδέποτε πωλήθηκε CDS από το ΤΤ προς την εταιρία IJ PARTNERS. Η αναλήθεια των ισχυρισμών του κ. Καμένου προκύπτει από σχετική δήλωση του Τ.Τ. που αναφέρει ότι για την αγορά και πώληση των CDS συμβλήθηκε μόνο με μεγάλες διεθνείς τράπεζες (αλλοδαπούς τραπεζικούς ομίλους) και όχι με funds ή άλλους θεσμικούς ή μη επενδυτές ή άλλου τύπου αντισυμβαλλόμενους και από δήλωση τύπου της ίδιας της εταιρίας IJ PARTNERS, η οποία δήλωσε ότι ουδέποτε έχει αποκτήσει ελληνικά CDS. Ο κ. Καμμένος δεν αντέκρουσε τις ανακοινώσεις του ΤΤ και της IJ PARTNERS και κάνει πως δεν τις διάβασε.

ΨΕΜΜΑ 5: Ο κ. Καμμένος ισχυρίζεται ότι αν το Τ.Τ. είχε διακρατήσει το CDS που είχε ονομαστική αξία 1,3 δις δολάρια, αυτό κατά την ημέρα που έγιναν οι δηλώσεις του θα είχε αξία 16 δις ευρώ έως 27 δις ευρώ και, αν συνέβαινε πιστωτικό γεγονός (default, haircut), τότε η αξία του θα εκτοξευόταν στα 60 δις ευρώ.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ονομαστική αξία του CDS δεν μεταβάλλεται,αφού η ονομαστική αξία αφορά το ποσό που ο εκδότης του CDS θα κληθεί να καταβάλει κατά την επέλευση του ασφαλιστέου κινδύνου και είναι σταθερή και προκαθορισμένη κατ΄ ανώτατο ποσό. Ακόμη και σήμερα που επήλθε το πιστωτικό γεγονός (κούρεμα όλων των ελληνικών ομολόγων) τα CDS που ενεργοποιήθηκαν παγκοσμίως είναι 1,85 δις ευρώ (βλ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20 Μαρτίου 2012). Ο κ. Καμμένος ως οικονομολόγος δεν το γνωρίζει αυτό;

ΨΕΜΜΑ 6: Ότι ο κ. Φικέρες, πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, είναι συνεταίρος του Αντρέα Α. Παπανδρέου και μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της I4Cense.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο Αντρέας Α. Παπανδρέου ουδέποτε είχε οποιαδήποτε συνεταιρική ιδιότητα με τον κ.Φικέρες. Ο κ.Φικέρες δεν συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Ι4Cense αλλά στο γνωμοδοτικό συμβούλιο (Advisory Board) αυτής. Ο κ. Καμμένος δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ εταιρικής ιδιότητας, μέλους διοικητικού συμβουλίου ή μέλους γνωμοδοτικού συμβουλίου;

ΨΕΜΜΑ 7: Ο κ. Καμένος ισχυρίζεται ότι ο Αντρέας Α. Παπανδρέου συμμετείχε σε ένα σχεδιασμό, ούτως ώστε να πείσει το ΤΤ να πωλήσει τα CDS που είχε στην IJ PARTNERS, και όλη αυτή η συνομωσία έχει ως κορυφή έναν πρωθυπουργό- “έμμισθο broker” που τυγχάνει να είναι αδερφός του.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν οποιοσδήποτε ήθελε να αποκτήσει CDS, δεν χρειαζόταν να απευθυνθεί ή να οργανώσει ένα ολόκληρο «εγκληματικό» σχέδιο, προκειμένου να αποκτήσει τα συγκεκριμένα CDS του ΤΤ. Μπορούσε να απευθυνθεί σε οποιαδήποτε μεγάλη διεθνή τράπεζα και να αποκτήσει κατευθείαν όσα CDS ήθελε. Ο κ. Καμμένος ως οικονομολόγος δεν το γνωρίζει αυτό;

ΨΕΜΜΑ 8: Ο κ. Καμένος εμφάνισε τον Αντρέα Α. Παπανδρέου ως σύμβουλο funds για τα ελληνικά CDS εμφανίζοντάς τον ως συμμέτοχο στην Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία “Unigestion SA”, η οποία ταυτόχρονα εμφανιζόταν να έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο ένα ενημερωτικό έντυπο σχετικά με τα CDS.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο Αντρέας Α. Παπανδρέου δεν έχει καμία σχέση με την UNIGESTION SA. Έχει σχέση με την προσωπική επιχείρηση με την επωνυμία UNIGESTION ETHOS ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY LP. Πρόκειται για μία ιδιωτική εταιρία επενδύσεων σε κεφάλαια επενδύσεων (private equity fund of funds), η οποία έχει συσταθεί πρόσφατα και δεν είχε αναπτύξει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε αυτή είναι μέλος στη Στρατηγική Επιτροπή της και δέχθηκε να συμμετάσχει διότι το αντικείμενό της είναι απόλυτα συμβατό με το γνωστικό του αντικείμενο και διότι σε αυτή συμμετέχουν και άλλοι εγνωσμένου κύρους άνθρωποι, όπως ο Bertrand Piccard. Και βέβαια δεν έχει καμιά σχέση ούτε με την UNIGESTION SA ούτε με CDS. Η εταιρία UNIGESTION SA με δήλωσή της ανέφερε ειδικά ότι ο Αντρέας Α. Παπανδρέου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη UNIGESTION S.A., αλλά (το πλέον σημαντικό) ότι ούτε η UNIGESTION SA ούτε η προσωπική εταιρία “UNIGESTION ETHOS ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY LP” επενδύουν ή δραστηριοποιούνται στον τομέα προϊόντων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (credit default swaps-CDS). Ο κ. Καμμένος δεν αντέκρουσε τις ανακοινώσεις αυτές και κάνει πως δεν τις γνωρίζει.


Ο κ. Καμμένος ως οικονομολόγος και άνθρωπος με ευκολία πρόσβασης στην πληροφόρηση, αντιλαμβάνεται εύκολα την αναλήθεια των ισχυρισμών του. Προσπάθησε όμως να δημιουργήσει στο ευρύ κοινό την εντύπωση ότι ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αδερφός του Αντρέας, συναλλάχθηκαν με διεθνείς επενδυτικούς οίκους, προκειμένου να αποκομίσουν ίδιον όφελος εις βάρος της Ελληνικής οικονομίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ τους κατηγορεί δημοσίως για εσχάτη προδοσία. Άλλωστε σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο channel 9, αποκάλεσε την οικογένεια Παπανδρέου cosa Nostra. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Γιατί ο κ. Καμμένος κάνει αυτή την πλήρως αστήρικτη επίθεση στην οικογένεια Παπανδρέου; είναι απλά μια ψύχωση; μια προσωπική εμπάθεια; την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι πλέον πρωθυπουργός; ποιος ήθελε και θέλει αποδομημένη κάθε ηθική βάση του ονόματος Παπανδρέου; τι φοβούνται; αφού τον στόχο τους τον πέτυχαν. Ο Παπανδρέου υπεύθυνος για όλα τα δεινά της πατρίδας κι ο Σαμαράς ο πλέον πετυχημένος πολιτικός της Ευρώπης. Τι τρέμουν; το ότι δεν μπορούν να τον ελέγξουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου